your ads here

advertisement

Domov » Ako vzniká víno

Ako vzniká víno

Pozemky vinárstva sú výnimočné svojím rozložením na svahoch Popričného vrchu, v blízkosti vyhasnutej sopky Vihorlat s výhľadom na celú Východoslovenskú nížinu. Naše vinice sú najvýchodnejšie položenými vinicami na Slovensku. Ležia v nadmorskej výške 250 m.n.m. Podnebie tejto oblasti je veľmi teplé a mierne vlhké, naopak zima býva veľmi tuhá. Je to oblasť otvorená do juhozápadného smeru, pričom pred severnými vetrami sú vinice chránené chrbtom Karpát. Celodenné intenzívne žiarenie zmierňuje neustály mierny vietor. Vinohrady sú vsadené do lona panenskej prírody. Vďaka neustálemu prúdeniu vetra a strmému terénu viníc, je vinič stále zdravý . Na ošetrovanie viniča používame len ekologické postreky, aj to len 2krát ročne.

Sopečná pôda je veľmi ťažko obrábateľná, ale významne obohacuje charakter vína. Vinič zo sopečného podložia vstrebáva minerálne látky, ktoré dodávajú našim vínam špecifický charakter terroir. Kamene a skaly v pôde pôsobia ako akumulátory tepla. Nazhromaždené teplo počas dňa sa cez noc odovzdáva viniču, a tak vzniká predpoklad pre vysokú cukornatosť vína.

Korene vinohradníctva v Priekope siahajú až do 14.storočia. Aj erb obce Priekopa nesie znak hrozna. Pre rozvoj vinárstva v tejto oblasti bol kľúčový premonštrátsky kláštor v Lelesi (pri Trebišove), kam prišli prví mnísi z Francúzska už v 12.storočí. Oni priniesli kultúru pestovania viniča do tejto oblasti. Neskôr prevzala túto úlohu od kláštorov šľachta. Vína z tejto oblasti boli vyvážané do Poľska, na Ukrajinu a počas Československej republiky až do Prahy.

Naša vinárska technológia z nerezu slúži na využitie najdokonalejšej technológie vinifikácie – riadeného kvasného procesu.

Hrozno sa zbiera ručne a rýchlo sa dopraví na miesto spracovania. Potom sa hrozno odstopkováva a s pomocou čerpadla sa presunie do pneumatického lisu. Niekedy lisujeme aj celé strapce (ročník 2005, 2006). Biele vína nakvášame rovno v uzavretom pneumatickom lise. Mušty sú odkalené schladením a fyzikálnou sedimentáciou.  Modré odrody prechádzajú vinifikátorom, kde prebieha kryomacerácia bez enzýmov a síry.  Riadené kvasenie pri nižších teplotách trvá približne 15 dní. Počas tohto procesu prebehne jablčno-mliečna fermentácia.Biele vína zrejú v nerezových tankoch a niektoré červené v barriqových sudoch. Naše extraktívne vína sú určené pre citlivého a náročného zákazníka, schopného hľadať vo víne stále nové vône a chute.