your ads here

advertisement

Home » Nezaradené » Časopis Vinotéka 04/2017

Časopis Vinotéka 04/2017

Rizling rýnsky 2013 extra v najnovšom čísle časopisu Vinotéka 04/2017 od p. someliéra Rada Svitanu.

60 • • august 2017
porovnávacia degustácia
Pre takúto výnimočnú ochutnávku si
zvolili aj patričné miesto. Kaviareň
Castellum Cafe sa nachádza priamo
pod opevnením Nitrianskeho hradu. Výnimočné
architektonické riešenie ponúka naozaj
dych berúci výhľad na naše najstaršie
mesto. Okrem toho je táto stavba aj nádhernou
ukážkou toho, ako sa dá skĺbiť historická
architektúra s tou súčasnou.
Do tejto degustácie vybrali Rado s Michalom
odrody typické pre strednú Európu Veltlínske
zelené, Rizling rýnsky a Frankovku
modrú. Cieľom bolo porovnať nielen rôzne
lokality, ale v rámci jednotlivých odrôd aj ich
zástupcov z rozdielnych krajín. Rado rozdelil
ochutnávku do desiatich kôl a v každom
konfrontoval dve vína. Zásada pri párovaní
bola, že obe vína boli vyrobené z hrozna,
ktoré sa urodilo na pôde s približne rovnakým
profilom. Dôraz kládol aj na to, aby ich
zoradil tak, aby obsah alkoholu a extraktu
bol približne na rovnakej úrovni. Michal si
zase dal záležať na tom, aby zohnal nielen
špičkové vína z daných odrôd, ale hlavne
na to, aby boli typické pre lokalitu z ktorej
pochádzajú.
Hodnotiaca komisia si dala za jeden z cieľov
aj nájsť v týchto vínach, pochádzajúcich
z podobných pôd, senzorickú linku, ktorá ich
spája. Okrem spoločných čŕt sa, samozrejme,
debatovalo najmä o rozdieloch, aby sa
poukázalo na to, čo môžeme očakávať napríklad
od rizlingu z Mosely a čo z Pezinka či
Priekopy. Výsledok bol pre všetkých veľmi
neočakávaný.
Veltlínske zelené
Začali sme krásnym reduktívnym predstaviteľom
tejto odrody z ročníka 2016 z nášho
vinárstva Chateau Rúbaň, ktorý ohuroval
intenzívnou vôňou a chuťou najmä egrešu,
limetky a zeleného čaju. Spárovaný bol
s pätnástkovým veltlínom od Vladimíra
Lojda zo Znojma, ktorý ho nechal vyzrievať
niekoľko mesiacov na jemných kaloch. To
v ňom zanechalo neodškriepiteľnú maslovo-
-biskvitovú stopu. Na strane druhej mu však
dožičilo dlhý archivačný potenciál. Obe vína
boli dosť rozdielne, no obe potvrdili, že ílovité
pôdy s podielom vápenca tejto odrode
pasujú.
Z hlinito-ílovitých pôd na spraši sme mali
veltlín od pána Kukumberga z Vištuku z ostatného
ročníka a predstaviteľa z vinárstva
Zuschman-Schoefmann z ročníka 2013.
Nitriansky hrad zavoňal
vínom a nie hocijakým
Uznávaný slovenský somelier Radoslav Svitana, ktorý sa vďaka
svojmu remeslu preslávil aj v Rakúsku a Michal Behúň dovozca vín
s vycibreným vkusom zorganizovali jedinečnú degustáciu.
TEXT A SNÍMKY: JURAJ MIKULA
Na tejto nevšednej degustácii sa zišla zaujímavá partia. Zľava: Ján Mezei, Tomáš Sládeček, Radoslav Svitana, Alfréd Havlas, Roman Chňapek
a Michal Behúň.
61
Kým náš predstaviteľ sa snažil upútať vegetalnými
tónmi, veltlín z Martinsdorfu vynikal
príjemnými medovo-lipovými tónmi
a dotyk dreva vytvoril v ústach elegantný
sladkastý pocit.
V poslednej konfrontácii z tejto odrody sa
stretli jej naozaj exkluzívny predstavitelia.
Na strane jednej z Karpatskej Perly z ročníku
2015 a na druhej z vinárstva Mueller
v šate ročníka 2013. Pri rakúskom veltlíne je
zaujímavé nielen to, že víno zrelo štyri mesiace
na jemných kaloch, ale hlavne to, že
vinice sú otočené netypicky na juhozápad,
ale vďaka Dunaju, od ktorého sa odrážajú
slnečné lúče, sa tu rodí hrozno výnimočnej
kvality. Roky vyzrievania vo fľaši mu
určite pomohli a už oplýval nádhernými
terciálnymi arómami. Mal však smolu, že
sa dostal do konfrontácie s Veltlínskym zeleným
2015 z Karpatskej Perly. Hon Noviny,
kde sa urodilo hrozno na toto víno, sedí
na ílovom podloží s rôznymi frakciami žuly
a kremeňa. Túto polohu a odrodu dokáže
ladislav Šebo každoročne skĺbiť do vína výnimočných
kvalít, ale toto z ročníka 2015,
posunul do dimenzie famóznych vín. Jeho
kvality ocenila aj komisia, keď všetci jej
členovia, mu udelili minimálne deväťdesiat
bodov a právom ho v tento večer vyhlásili
za najlepší.
Rizling rýnsky
Pri kráľovskej odrode sme začali trochu netradične.
Do pohárov sa ako prvý nalieval
rizling z českého vinárstva Znovín Znojmo
z ročníka 2014. Hrozno na jeho výrobu sa
urodilo na hnedozemi s prímesou štrku a kameňa
na rulovom podloží. Pri tomto víne
sme zo začiatku boli trochu opatrní, ale naše
pochybnosti sa veľmi rýchlo pominuli a víno
sa prezentovalo impozantnou mineralitou.
Nemecký zástupca od Petra Lauera z ročníku
2015 bol iný, ale rovnako príjemný. Lokalita
Ayler Kupp, kde má pán Lauer vysadený
Rizling rýnsky na desiatich hektároch,
Pri degustovaní sa často viedli o hodnotených vínach dlhé debaty
Roman Chňapek je uznávaný šéfkuchár nielen u nás, ale aj v Rakúsku a potešil nás chutnými
jednohubkami.
62 • • august 2017
porovnávacia degustácia
má svahovitosť neuveriteľných sedemdesiat
percent. Štyridsaťročná vinica poskytla surovinu,
ktorá zrela päť mesiacov na jemných
kaloch a potom polovica ostala v nerezovom
tanku a druhá putovala do sudov. Ak sme si
na začiatku dali za cieľ vo vínach hľadať nejakú
spoločnú linku, tak pri týchto dvoch to
bolo najjednoznačnejšie, mineralita.
V druhom rizlingovom kole sa stretli vína
zo spraše s vysokým podielom vápenca.
Slovenské farby hájil rizling z ročníka 2015
od Miroslava Petrecha so Chateau Belá
a Rakúsko nechcel nechať v hanbe rizling
od Karla Fritscha z ročníku 2013. Kráľ našich
rizlingov, ako pána Petrecha často nazývajú,
neostal svojej povesti nič dlžný. Jeho
polosuchý mok dal všetkým prítomným najavo,
že v Mužli sa skutočne rodia rizlingy
Okrem dekantácie potrebovali niektoré vína aj dodatočné prevzdušnenie.
63
porovnávacia degustácia
svetovej kvality. Ako ďalšie víno sa dostalo
na deväťdesiat bodovú hodnotu. Ktovie ako
by to dopadlo keby sme aj od pána Fritscha
ochutnávali rovnaký ročník. Na nešťastie
pre naše farby, sa nám do pohárov dostal rizling
o dva roky starší. Rokmi vo fľaši vyzretý
elegán nám jasne ukázal ako by mal predstaviteľ
tejto odrody vyzerať a doterajšie najvyššie
hodnotenie posunul ešte o dva body
vyššie, na deväťdesiatdva.
Tretiu rizlingovú dvojicu tvorili zástupca
od Milana Pavelku z ročníka 2015 a rizling
z vinárstva Malat s označením Silberbichl
z ročníka 2013. Na štart sa postavilo na jednej
strane víno z hlinitej pôdy s frakciami
kremenca a vedľa neho zástupca z konglomerátu
štrku a ílu s úlomkami sľudy. Obe sa
prezentovali už vyzretým dojmom. Ten bol,
samozrejme, adekvátny času strávenému
vo fľaši. Kým v našom zaujala naozaj krásna
plná chuť podporená medovým tónom,
Kremstalský kráľ sa prezentoval exhibicionistickým
alkoholom, príjemným tónom
sušenej marhule a šťavnatou kyselinou, ktorá
nechávala vyniknúť herbálnym tónom. Tak
či onak, v oboch vínach sa niesla jasná minerálna
stopa, ktorá pôsobila veľmi príjemne.
S kráľovskou odrodou sme sa rozlúčili naozaj
kráľovsky. Pýchu nemeckého vinohradníctva
Mosel zastával predstaviteľ z vinárstva
Deutschherrenhof z ročníka 2014 a za
pasy sa chytil s o rok starším súrodencom
z vinárstva Fungus Régius. Jednoducho súboj
na ostrie noža. Nemecká zvetraná bridlica
verzus hnedozem na andezitovo-tufovom
podloží. Šesťdesiatpäť stupňová svahovitosť
sa zahrýzla do úpätia vihorlatskej vyhasnutej
sopky. Súboj to bol náramný, a pre nás
úspešný. Pánovi Regendovi sa podarilo vyrobiť
vinársky šperk, pretože toto víno by
sa medzi moselskými rizlingami nielenže
nestratilo, ale určite by atakovalo popredné
priečky. Práve preto dostal od nás o bod
viac ako jeho moselský príbuzný a zaradil sa
do partie deväťdesiatdva bodových.
Frankovka modrá
V prvom kole súboja vín z našej najpestovanejšej
modrej odrody si zmerali sily zástupcovia
z mladého skalického vinárstva
Vysoké Pole z ročníkom 2015 a vinárstvo
Heinmann zo Szekszardu, ktorý vyrukovali
tiež z rovnakým ročníkom. Pieskovo-ílové
skalické pôdy sa skúsili postaviť proti hlinito-
ílovitým na úrodnej spraši. Zo začiatku
to bol celkom vyrovnané pasovanie. Po pár
minútach však južanské slniečko predsa len
prebralo opraty a po krátkom odvetraní si
v pohode docválalo do cieľa ako prvé.
Nasledujúce porovnávanie bolo trochu
z iného súdka. Vinárstvo Strekov 1075 určite
netreba nikomu zvlášť predstavovať. Ich
frankovka z polohy Údolie Márie, ktoré sa
vyznačuje ílovo-vápenatým podložím, im
robí radosť už dlhé roky. Tá z ročníka 2015 si
síce odložila korpulentný plášť, no elegancia
jej príznačná jej ostala. Preto sa s hrdosťou
mohla postaviť zoči voči aj o štyri roky staršej
kolegyni z rakúskeho Carnuntumu, konkrétne
z vinárstva Christian Dietrich. Vinica,
na ktorej sa urodilo hrozno na jej výrobu, má
ílovo-hlinité podložie s vysokým obsahom
vápenca na bridlici. Vinohradnícka lokalita
Prellenkirchen patrí medzi najlepšie v Dolnom
Rakúsku. Zaujímavé je, že sa nachádza
iba pár kilometrov od Slovenských hraníc.
Zo začiatku táto frankovka zaujala svojou
rafinovanosťou a to nielen vo vôni, ale aj
v chuti. Typické tóny višní, kôstok a čerešní
sa striedali so štipkou škorice, slivkového
džemu, ale aj čokolády. Po chvíli sa však
prezentovala už iba veľmi sporo odetá.
Rado postavil v poslednom kole proti sebe
naozaj vyrovnané vína z rovnakého ročníka
2015. Nitriansku vinohradnícku oblasť,
konkrétne obec Drženice, reprezentovalo vinárstvo
bratov Frtusovcov a na strane druhej
sa objavila reserva z vinárstva Rotweingut,
ktoré sa nachádza v strednom Burgenlande,
konkrétne v meste Neckenmarkt. Obe vína
boli vyrobené z hrozna, ktoré dozrelo na približne
rovnakých pôdach, hlinito-ílovitých.
Rakúska frankovka sa na nás zo začiatku
pozerala z vrcholu svojich možností, ale
po odvetraní nám už kývala spoza horizontu.
Stále sa však na nás usmievala a my sme jej
nemali prečo neveriť, pretože bola ešte stále
v peknej kondícii. Ak chceme charakterizovať
frankovku z Frtus Winery musíme použiť
slová odrodovo typická, teda s tónmi višní,
čerešní, ale aj čokolády, štipky škorice či
balzamika. Určite by nechýbali ani slová príjemná,
šťavnatá, ale aj elegantne nonšalantná
či krásne vyzretá. Práve kvôli tomu sme ju,
ako jedinú, ohodnotili na deväťdesiat bodov.
Rado s Michalom nám pripravili naozaj veľmi
zaujímavý večer plný neočakávaných
vínnych dvojíc. Vďaka tomu sme mohli zažiť
degustáciu, ktorú nezažívame bežne, a to ich
každý z pozvaných členov komisie absolvuje
ročne skutočne dosť. Celkovú atmosféru navyše
umocňovali aj nádherné priestory nitrianskej
kaviarne Castellum Cafe a príjemný
personál na čele s Petrom Lašákom.
Hodnotené vína.

Comments are closed.

Pridajte sa do nášho newslettra a získajte

degustačný návod zdarma

Pridajte sa do nášho newslettra a získajte

degustačný návod zdarma