advertisement
„Vďaka vysokej schopnosti tejto odrody odrážať terroir by v budúcnosti mohli byť azda najzaujímavejšie rizlingy z východoslovenskej oblasti, kde je pôda tufová, vulkanická, niekde vápenatá, s množstvom skál. Tamojšie rizlingy majú bohaté telo, ale pôsobia veľmi ľahko. Zachovávajú si krásny charakter a štýl s veľkým potenciálom vyzrievania.“ (Rasťo Šuták, someliér v Kempinski Hotel o Fundus Regius v časopise Forbes 09/2014) FS_1409_104-1 FS_1409_105 FS_1409_106
Read morePrírodné víno pomáha chrániť naše zdravie vďaka svojim antioxidačným a protizápalovým účinkom. Taktiež pozitívne vplýva na hladinu cholesterolu. Pitie vína spúšťa vyplavovanie serotonínu, ktorý prináša uvoľnenie a odbúranie stresu. Americkí vedci potvrdzujú, že pitie červeného vína zrejme predlžuje ľudský život. Príležitostné pitie vína môže podľa štúdie dánskych vedcov znížiť riziko Alzheimerovej choroby a demencie. U ľudí, ktorí pravidelne pili víno sa znížili o
Read moreMá Slovensko aj iné zabudnuté výnimočné oblasti? Napríklad z oblasti Vihorlatu na východnom Slovensku mám jednu frankovku od Jána Regendu. Ak niekto celý život pil frankovku a hovorí, že ju pozná a skúsi túto, zistí, že frankovku nepozná vôbec. Vzhľadom na pôdu sčasti vulkanického charakteru, na ktorej sa vinič pestuje, má to víno úplne iný prejav. Cítiť zmes drobností – možno rašeliny, možno korenia, určitých bylín a pikantných
Read moreZlatý kalich pre RUMÍN 2008, akostné značkové víno s prívlastkom výber z hrozna ...žlto-zlatistý odtieň, vyvážená zrelá vôňa a c huť pripomínajúca žlté letné ovocie, víno so začínajúcou fľašovou zrelosťou, v dochuti s hladkým ovocným záverom. Hodí sa ku grilovanej mastnejšej hydine s ovocnou omáčkou.
Read moreSomeliér roka 2010 Rastislav Šuták hovorí o našej frankovke: Frankovka modrá je moja obľúbená. Treba povedať a priznať že jej slávu dvíhajú nie Slováci, Česi a ani nie Maďari, ale Rakúšania. O to viac ma poteší keď stretnem nejakú našu. O tom, že tá z Fundusu výber z hrozna 05 patrí k takým viem už dávno. Naposledy som ju chutnal takmer
Read more